Kosmetisk og estetisk
tann­behandling

Bleking av tenner er ikke skadelig hvis det utføres på riktig måte

Smilet er det fineste du kan ta på deg!

Vi er alle unike med alle våre individualiteter.
I dag er de fleste opptatt av et fint smil. Det er ofte det første man registrer hos et annet menneske.

Noen opplever at de ikke har «hvite» tenner fra naturen sin side, eller at tennene har blitt misfarget. Andre opplever at de har tenner med gliper eller utforming de ikke er fornøyd med. Kosmetisk og estetisk tannbehandling kan være en løsning.

Misfarging av tennene

Tennene våre har ulike nyanser. Hjørnetannen (nr 3 fra midten) er oftest litt gulere enn de andre tennene. Gule tenner kan være en utfordring og vanlige årsaker for misfarging av tenner inkluderer bruk av snus, kaffe, vin eller sterkt fargete matvarer. Samt røyking.

Tannblekning

Tannbleking kan være et godt alternativ for deg som føler at tennene er misfargede. Bleking av tenner er ikke skadelig hvis det utføres på riktig måte og på ”riktige” tenner. Det innebærer at tennene som skal blekes ikke skal ha hull, og bør heller ikke ha dårlige fyllinger. Dette kan gi sterke isinger og derfor skal tennene alltid undersøkes før tannbleking.

En tann består av tre deler. Innerst ligger pulpa som hovedsakelig består av nerver og blodårer. Rundt pulpa ligger dentinet. Det er en tykk og hard substans med relativt gul farge. Ytterst ligger emaljen. Den er gjennomskinnelig og tynn, men veldig hard og tett. Under blekeprosessen blekes emaljen, men blekemiddelet trenger også gjennom emaljens små sprekker og porer og inn til dentinet, og bleker det gule dentinet til en lysere farge.

Ved vår klinikk tilbyr vi kun hjemmebleking.

Hjemmebleking

Behandlingen begynner med at det tas et avtrykk av tennene. Deretter fremstilles en individuelt tilpasset blekeskinne. Denne skinnen har som oppgave å holde det aktive blekestoffet på tennene. Etter en enkel opplæring i bruk av skinnen, kan blekingen starte. Man bleker i 30-40 minutter, 1-2 ganger om dagen.
Noen har tenner som er enkle å bleke, andre har vanskeligere tenner. Derfor varierer blekeperioden for hver enkelt person, alt fra 3-4 dager og opptil 3 uker.

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lenge effekten av tannbleking varer, den varierer med blant annet røyke- og snusvaner, mat- og drikkevaner. Vi anslår likevel at man som regel har effekt i to år hvor tennene gradvis mørkner/misfarges igjen.

Bleking er som nevnt ikke farlig hvis det blir utført riktig. Det kan dog medføre ubehag som ising og sensitivitet i tannkjøttet. Symptomene forsvinner etter at blekingen er ferdiggjort. Ellers er det fornuftig med fluorskylling både under og etter ferdig behandlet blekeperiode.

Ta vare på smilet ditt - Kvinne som smiler